Karlstadsbaserade Embracer Group är det svenska företag som har störst omsättning i Ryssland, enligt en rapport från Kyiv School of Economics som SVT tagit del av. Verksamhet i landet ger den ryska staten intäkter i form av vinstskatt.

Hur mycket Embracers verksamhet drar in till den ryska statskassan framgår inte, men enligt SVT fick landet in 38 miljarder kronor i vinstskatt från utländska företag verksamma i landet förra året.

Många svenska företag har dragit sig ur Ryssland efter invasionen av Ukraina förra året, däribland Ikea. Företag som fortsatt sin verksamhet i landet har kritiserats, och i vissa fall även bojkottats. Det drabbade exemepelvis chokladtillverkaren Marabou nyligen.

Embracer säger i en kommentar till DI (betalvägg) att omsättningen inte kommer från försäljning i landet, utan från dotterbolag som jobbar med spelutveckling för företag i andra länder.

Vår verksamhet i Ryssland består av team som arbetar med utveckling av spel för studios eller förlag i andra länder samt relaterade supporttjänster. Vi har ingen förlagsverksamhet och ingen direktförsäljning i Ryssland och vi äger inga IP-rättigheter i landet. Detta innebär att de ryska dotterbolagen är så kallade kostnadsställen som bedriver utvecklingsarbete åt bolag i andra länder. Omsättningen i de ryska bolagen beror därmed inte på försäljning i Ryssland utan rapporteras som koncernintern sådan. Det innebär för vår del begränsad vinst i de ryska bolagen och därmed även begränsad inkomstskatt i Ryssland.

Embracer har haft en stökig vår och sommar. I maj tappade man en affär värd 21 miljarder kronor, varpå aktien störtdök. Förra veckan genomförde man en nyemsission, varpå aktien sjönk ytterligare. Hittills i år har den backat nära 50 procent.