Vi på FZ har sällan satt så många toppbetyg som under 2023. Och det är något vi delar med kollegor världen över, för i år har det haglat höga spelbetyg. Det ger avtryck på samlingssiten Metacritic, där hela 25 recenserade spel snittar 90 eller högre i medelbetyg. "Okej, 25 stycken... Men hur bra är det då?" undrar du. Jo, ungefär dubbelt så många som i snitt de senaste tio åren.

Det är Axios som grävt runt i statistiken, och de spekulerar i orsaken till att 2023 varit så bra. En sådan är att många spel försenats, och därmed fått extra utvecklingstid. Det gäller till exempel tokhyllade Zelda: Tears of the Kingdom, men flera andra spel har också mött samma öde, bland annat efter stök med pandemin.

Men! Axios är väldigt generösa med vilka spel som får vara med, så gamla titlar i nytt paket (t.ex. en The Witcher 3-samling) får vara med, likaså PS5-utgåvan av Tetris Effect: Connected (som funnits ute till andra plattformar i flera år).

Men trots denna generositet är 2023 fortfarande ett år med mängder av hyllade spelreleaser. Och mest hyllade är Baldur's Gate 3 och Zelda: Tears of the Kingdom båda snittar 96 av 100 hos Metacritic.